De sang for livet - om norsk motstandskamp og forbudte sanger under annen verdenskrig.

Da de tyske styrkene inntok Norge den 9. april 1940 hadde NRK eksistert i syv år, og musikken hadde helt fra starten av vært en av radioens viktigste bærebjelker, nå kunne folk over hele landet for første gang høre salmesang, klassisk musikk og tidens nyeste slagere hjemme i sin egen stue.

Nesten alle norske hjem hadde tilgang på radio da nazistene høsten 1941 forbød andre enn NS-medlemmer å eie radio. Over en halv million radioapparater ble beslaglagt. Men det stoppet jo ikke sangen - tvert imot!

Per Vollestad og Gutta på skauen byr på et utvalg illegale og forbudte sanger fra Bærumsmarka og Krokskogen, fra hovedstadens revyscener og fangeleire, fra Milorg og privathjem. Fra nidviser om Quisling og NS, til trøsteviser og Norges mest kjente illegale sang: "Norge i rødt, hvitt og blått"!

Konsertforestillingen bygger på Per Vollestads bok som kom ut høsten 2022. “De sang for livet - illegale og forbudte sanger fra Norge under annen verdenskrig”.

Om aktørene
Per Vollestad har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og Statens operahøgskole.
Han er sanger, forfatter og musikkforsker med operagjestespill i bl.a. Milano, Wien, Brussel, Amsterdam, Antwerpen, Tokyo. Han har vært solist med alle de norske symfoniorkestrene samt orkestre i Europa, Japan og USA, og hatt solokonserter i byer som Paris, Amsterdam, London, Berlin, Los Angeles, Moskva og Dubai. Han har spilt inn over 30 CD-er med repertoar som spenner fra opera/oratorier og romanser til musikk i grenselandet mellom jazz og samtidsmusikk - og samarbeidsprosjekter med artister som Ketil Bjørnstad, Erik Bye og Odd Børretzen.

Med trioen Gutta på skauen har han gjort tre innspillinger med illegale sanger fra krigens dager: Illegale sanger 1940- 45, Revykrigen og Sanger fra Grini.

Gutta på skauen består av Svein Olav Blindheim og Fredrik Øie Jensen.
Svein Olav kommer fra Vigra på Sunnmøre. Under og etter lærerskolen i Volda spilte han med Henning Sommerro. Etter flytting til Ringerike ble han sammen med Arild Nyquist og Lars Martin Myhre i Trio Tre som gav ut lp-er og cd-er og turnerte land og strand. Han har skrevet musikaler og barneteater og skrevet 4 bøker med dikt og humoristiske historier.

Kontrabass er hovedinstrumentet og med den deltok han på plata «Horace Hello» som av bladet Jazz Journal i 2002 ble kåret til en av de ti beste jazz cd-er som kom ut det året.
Komponerte musikken til og gav ut cd-en «Ellings Menn» med Per Vollestad og Erik Bye. Har også skrevet musikk til cd-en «Junikveld» på Grappa Records med tekster av Hans Børli.

Fredrik jobber som musiker, kapellmester og arrangør. Han har sin utdannelse fra Hamar Lærerhøgskole og Norges Musikkhøgskole.
Fredrik har vært musiker i en rekke show og teater i Norge som ”Blanke messingen”, ”Fame” og ”Tango for 2”.  Sommeren 2016 spilte han i orkesteret til Alexander Rybak på hans sommershow i Larvik.

Han har gjort flere studiojobber bl.a. med Dumdum boys, Odd René Andersen og CC Cowboys. Han er fast medlem av Gutta på skauen og Ted Kix. Lokalt er han dirigent for Hønefoss storband og kapellmester på Jailhouse(som i år har fått nytt navn: Fosserock).
Han vært musiker på flere tv-produksjoner, bl.a. Idol og Skal vi danse - hvor han også har vært kapellmester og arrangør i perioden 2011 til 2014.

Cover Illegale sanger 1940-45